De leerlingen van klas 4 waren de hele dag op excursie naar Amsterdam. Daar bezochten zij het Paleis op de Dam en het Allard Piersonmuseum. De excursie werd georganiseerd vanuit de sectie klassieke talen.
In het Allard Piersonmuseum kregen de leerlingen een rondleiding langs en uitleg over antieke vazen en beelden. In de collectie van het museum bevinden zich naast authentieke beelden ook afgietsels van allerlei beroemde beelden. In de 19e eeuw was het gebruikelijk dat deze afgietsels gebruikt werden in bijvoorbeeld kunstacademies. Het Allard Piersonmuseum heeft deze afgietsels in de 20e eeuw verworven. De leerlingen konden zo met eigen ogen zien, in plaats van uit hun boek, hoe de ontwikkeling van de beeldhouwkunst zich voltrok.
Ook kregen zij uitleg over de ontwikkeling van vaasschilderkunst en wat de functie was van de verschillende vazen en kommen. Verrassend was dat ook de meest prachtige schalen gewoon bedoeld waren voor dagelijks gebruik.
In het Paleis op de Dam hielden de leerlingen presentaties. Dit “achtste” wereldwonder werd in de 17e eeuw als stadhuis gebouwd, in de Gouden Eeuw. De macht van de Republiek was op het hoogtepunt en de vier burgemeesters van Amsterdam wilden een gebouw dat deze macht weerspiegelde. Zij zagen zichzelf als een soort Romeinse consuls aan het hoofd van een nieuw Romeins rijk. Vandaar dat het Paleis volstaat met verwijzingen naar de oudheid. Pas in de 19e eeuw kreeg het paleis de huidige functie toen onze eerste koning – de Franse Lodewijk Napoleon – er ging wonen.
De presentaties van de leerlingen waren erg goed en uitgebreid. En iedereen deed het uit het hoofd! Complimenten!