Rozenboomherdenking

Ieder jaar herdenkt het Gymnasium Celeanum de deportatie van de Zwolse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze herdenking op woensdagmiddag 2 oktober 2024.

De herdenking vindt plaats vanaf 14.00 uur. Leerlingen uit jaarlaag drie hebben een grote rol bij deze herdenking. Zij hebben bijzondere gastsprekers gehad tijdens mentorlessen en bij het vak Nederlands hebben zij een opdracht gemaakt ter voorbereiding op de herdenking.

Onderdeel van de herdenking is een rozentocht. Deze tocht gaat vanaf het huidige Gymnasium Celeanum-gebouw aan de Westerlaan naar de voormalige gymzaal van het vroegere pand van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Daar zullen de leerlingen de namen noemen van de mensen die gevangen zaten in deze gymzaal en een roos neerleggen bij het monument ‘De Rozenboom’. Na het namen noemen volgt een minuut stilte.

Programma (de tijden zijn bij benadering, behalve het aanvangstijdstip)
13.45 uur Inloop, Westerlaan 40
14.00 uur Opening door de schoolleiding
14.05 uur Uitleg door de sectie Nederlands over de opdracht
14.10 uur Vertrek rozentocht
14.25 uur Inleiding door Etienne Denneboom, oud-leerling
14.35 uur Uitleg namen noemen door Ingrid Petiet, voorzitter Joodse Gemeenschap
14.40 uur Namen noemen, bloemen leggen monument Rozenboom en minuut stilte
15.15 uur Jizkor en kaddish door Etienne Denneboom
15.20 uur Afsluiting door wijkwethouder Anja Roelfs
15.30 uur Einde bijeenkomst

In het atrium van onze school aan de Zoom kunnen bezoekers in de week voor de herdenking de tentoonstelling “Jodenvervolging in 12 portretten” bekijken met levensverhalen van Joodse Zwollenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zie voor meer informatie over deze tentoonstelling: https://www.judaica-zwolle.nl/index.php?pageID=49

Achtergrondinformatie
Op vrijdag 2 oktober 1942 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van het toenmalig Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Dat waren voornamelijk vrouwen en kinderen van de circa 60 Zwolse Joodse mannen die sinds de zomer van dat jaar gedwongen te werk waren gesteld in Nederlandse werkkampen in Overijssel en Friesland.
Op zaterdag 3 oktober werd de hele groep onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Zeven personen wisten uit de gymnastiekzaal of kamp Westerbork te ontsnappen en overleefden in onderduik de oorlog. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen in het Oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee werden daags na de deportatie “gewoon” weer gymlessen gegeven.

Om de huidige leerlingen deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Zwolle in het algemeen en die van het Gymnasium Celeanum in het bijzonder niet te laten vergeten, houdt het Gymnasium Celeanum elk jaar een herdenking bij het monument ‘De Rozenboom’. In 2015 heeft het Celeanum dit monument geadopteerd. Het monument is gemaakt door de kunstenares Iris le Rütte. Inspiratiebron voor dit beeld was een tekst uit het dagboek van Etty Hillesum, geschreven op de dag dat de Joodse gezinnen in het gymnasium bijeengedreven werden, op 2 oktober 1942: “Vruchten en bloemen dragen op elke grond, waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?”

september 2024
MDWDVZZ
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30       
« aug   okt »