Lezing Vergilius

Beste geïnteresseerden,

Met veel plezier nodigen we u namens het Nederlands Klassiek Verbond (Nederlands Klassiek Verbond)  uit voor de eerste klassieke lezing van dit jaar! Door corona en andere zaken zijn er een tijd geen lezingen georganiseerd, maar we zijn weer van start!

Op 3 april zal Jörn Soerink, docent Latijnse taal en letterkunde aan de Universiteit Leiden, een lezing geven over het boek de Aeneïs van de beroemde Romeinse schrijver Vergilius (70-19 v Chr). De lezing begint om 19.30 (inloop 19.15 uur) en wordt gehouden in het Gymnasium Celeanum, Zoom 37 te Zwolle. Graag van tevoren aanmelden, bij voorkeur via Forms: https://forms.office.com/e/hXKXKvyTDK en als dit niet lukt dan graag aanmelden via Magistermail of mdehaan@celeanum.nl. Toegang: gratis voor leden en leerlingen en 5 euro voor niet-leden.

Zowel de leerlingen van klas 5 als die van klas 6 lezen op dit moment delen uit de Aeneïs. De leerlingen uit de onderbouw hebben een sterk vereenvoudigde versie van de Aeneïs gelezen of zijn deze aan het lezen.

Achtergrond Aeneïs
De Aeneis is een lang verhalend gedicht – een epos- en bestaat uit twaalf boeken die het verhaal van Aeneas vertellen: een Trojaanse held die na de val van Troje op zoek gaat naar een nieuw thuisland. Zijn reis en strijd leiden uiteindelijk tot de stichting van wat later Rome zal worden. Een belangrijk thema uit het werk is onder andere de term plicht (pietas): Aeneas belichaamt de Romeinse deugd pietas, wat trouw aan de goden, familie en het vaderland betekent.

Inhoud lezing
De heer Soerink zal met name het veel bediscussieerde slot van de Aeneïs bespreken (ook onderdeel van het examenprogramma Latijn van dit jaar). In de laatste regels van de Aeneïs doodt Aeneas in een vlaag van woede zijn vijand Turnus. De centrale vraag is: handelt Aeneas juist? Had hij Turnus eigenlijk niet moeten sparen? Hoe moeten we zijn woedeuitbarsting evalueren? In deze lezing zullen we de belangrijkste argumenten van zowel de ‘optimistische’ als de ‘pessimistische’ interpretatie van deze scène tegen het licht houden. Daarbij zal ook duidelijk worden hoe de geschiedenis van de 20ste eeuw haar stempel heeft gedrukt op moderne interpretaties van Vergilius’ meesterwerk.

Kortom, het belooft een zeer boeiende en actuele lezing te worden! Graag tot 3 april!

Vriendelijke groet,

Martine de Haan en Lars de Boer

Bestuur Nederlands Klassiek Verbond afd. Kampen-Zwolle en docenten klassieke talen Gymnasium Celeanum

april 2025
MDWDVZZ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30     
« mrt   mei »