17 oktober 2024

Herdenking Rozenboom 2024

Op zaterdag 3 oktober 1942 werd een grote groep Joodse Zwollenaren gedeporteerd naar Kamp Westerbork vanuit de gymzaal van het Celeanum, toentertijd aan de Veerallee gezeten. Vrijwel niemand van deze groep overleefde de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar herdenkt het Celeanum deze deportatie vanuit de gymzaal.

De leerlingen van klas 3 hebben een grote rol tijdens de herdenking. In de weken voorafgaand aan de herdenking krijgen de leerlingen een gastles van sprekers verbonden aan Herinneringscentrum Westerbork en gaan ze tijdens de lessen Nederlands dieper in op het thema herdenken in relatie tot het Celeanum. Dit leverde prachtige producten op. Drie leerlingen mochten hun bijdrage voorlezen tijdens de herdenking: Anke, Joris en Sophie.

Samen met de genodigden liepen de leerlingen in een tocht van de Westerlaan naar de Veerallee. Voor de oude gymzaal aan de Veerallee staat het monument de Rozenboom gemaakt door de kunstenares Iris le Rütte. Inspiratiebron voor dit beeld was een tekst uit het dagboek van Etty Hillesum, geschreven op de dag dat de gezinnen in het gymnasium bijeengedreven werden, op 2 oktober 1942: “Vruchten en bloemen dragen op elke grond, waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?”

De leerlingen van klas 3 lazen bij het monument de namen van alle mannen, vrouwen en kinderen en legden vervolgens een witte roos. Tijdens de herdenking vertelde oud-leerling Etienne Denneboom hoe zijn vader gevangen had gezeten in de gymzaal, maar gelukkig wist te ontsnappen. Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse gemeenschap, vertelde de leerlingen over het belang van het lezen van de namen en wijkwethouder Anja Roelfs sloot de herdenking af met een mooie toespraak.

Na afloop werden een paar leerlingen geïnterviewd door RTV Oost.