13 oktober 2024

Rondje HPG: Morris

Voor leerlingen in de bovenbouw die wat meer verdieping willen is er het Honoursprogramma (HPG). Regelmatig laten we de projecten van leerlingen zien die het HPG volgen. Deze keer: Morris (klas 6).

“Hoi, ik ben Morris, en voor het HPG verdiep ik mij in het kunstschilderen. Dat houdt in dat ik experimenteer met verschillende materialen en technieken, en een geheel eigen stijl wil ontwikkelen. Schilderen en tekenen heb ik altijd al enorm leuk gevonden, en het HPG biedt mij een unieke mogelijkheid om mezelf hiermee bezig te houden! Dat is erg fijn, omdat het normale vakkenpakket op dit moment geen opties heeft voor dergelijke vakken. Op deze manier kan ik toch creatief bezig zijn.

Ik ben echter niet de gehele drie HPG-jaren bezig geweest met dit project: ik begon namelijk met computerprogrammeren. Dat heeft helemaal niets met schilderen te maken, maar dat maakt niet uit, want je mag je project inrichten zoals je dat zelf wilt. Hoewel het probleemoplossend denken en de manier van werken bij programmeren mij aansprak, besloot ik toch om bezig te gaan met een ander onderwerp. Dus ben ik het afgelopen jaar druk bezig geweest met schilderen en tekenen.

Ik begon met het beschilderen van een groot doek, met als doel een realistisch vergezicht op de stad New York te maken. Ik daagde mezelf uit door niet te veel detail te gebruiken, en snelheid bovenop te stellen. Hier ben ik een tijdje mee bezig geweest, maar het doek is nooit afgekomen omdat ik niet meer wist wat ik ermee wilde en vastliep. Dus heb ik besloten om eens langs te gaan bij een echte kunstschilder om wat inspiratie op te doen en hopelijk het doek af te maken. Ik ging langs bij de bekende Zwolse kunstenares Anneke Wilbrink. Samen hebben we het schilderij besproken en heeft ze mij meegenomen in haar denkstappen tijdens het schilderen. De belangrijkste les die ik bij haar geleerd heb is dat je niet voor realisme moet gaan, maar je eigen visie moet toepassen. Je moet er wat persoonlijks van maken. Want als je een foto naschildert, kun je toch beter gewoon die foto inlijsten?

Van hieruit ben ik nu bezig om mijn creativiteit meer de loop te laten. Met een aantal technieken die zij mij heeft meegegeven ben ik bezig om het schilderij om te toveren in echte kunst, en geen saai, statisch vergezicht. Ook wandel ik veel door de stad en de natuur om te schetsen wat ik zie en inspiratie op te doen: dat heet urban sketching. Dat is het mooie van HPG: je mag lessen missen om andere dingen met je tijd te doen: zo heb ik ook doordeweeks veel tijd om te tekenen en te schilderen.

Met andere woorden: het HPG heeft mij een kans geboden om me te ontwikkelen in een richting die mij mateloos interesseert, in plaats van dag in dag uit in de schoolbanken te hoeven zitten. Daarom raad ik het HPG aan voor iedere leerling die eens wat anders wil proberen.”