Vanaf klas 4 ga je nadenken over je vervolgopleiding. De definitieve studiekeuze maak je in principe in klas 6. Tot die tijd ga je aan de slag om goed na te denken welke studie bij jou past. Je gaat hierover gesprekken voeren met je tutor, de decanen, je ouders en al wie je maar nodig hebt. Ook bezoek je open dagen van universiteiten, ga je proefstuderen, ga je in gesprek met oud-leerlingen over hun studie en zo is er nog veel meer.
Verlof voor studie-oriëntatie
Om deel te kunnen nemen aan proefcollege’s, open dagen etc, mag je verlof opnemen: in klas 4 twee dagen en in klas 5 en 6 drie dagen per schooljaar. Aan dit verlof zijn voorwaarden verbonden: het verlof mag niet in een toetsweek vallen en er mag geen toets zijn op die dag. Het verlof meld je minimaal een week van tevoren bij je decaan via het formulier Melden van verlof. Vul het formulier in en mail het naar decanaat@celeanum.nl. De decaan zorgt ervoor dat je verlof geadministreerd wordt.
Wijzigen van het vakkenpakket
Er kunnen diverse redenen om een vak te laten vallen of te wijzigen. Let op: een profielkeuzevak en een vak uit het gemeenschappelijk deel kun je niet laten vallen. Sommige leerlingen hebben een dubbel profiel. Dan is het soms wel mogelijk om een profielvak te laten vallen, omdat er dan nog een ander profiel overblijft. Als je een vak wil laten vallen of wil wijzigen dan neem je contact op met de decanen en bespreek je dit met de docent wiens vak je laat vallen. Vervolgens heb je het formulier vakkenwijziging nodig, waarin je aangeeft waarom je vakken wilt wijzigen. Dit formulier moet ondertekend worden door jouzelf, je ouders/verzorgers en je docent en lever je vervolgens in bij één van de decanen.
Handige linkjes om je te helpen bij je studiekeuze
- Op de site https://www.studiekeuze123.nl/ vind je informatie over alle opleidingen in het HBO en WO in Nederland. Ga hier vooral eens kijken.
- Ben je benieuwd naar de verschillen tussen het HBO en het WO? Kijk dan vooral naar dit filmpje.
- Het Studiekeuze-magazine helpt je om alle stappen te doorlopen om goed te kunnen kiezen, bijvoorbeeld door studiekeuzetesten te doen. De tien beste studiekeuzetesten vind je hier.
- In het document van profiel naar studie vind je alle studies die je met jouw profiel kunt doen. Dit kan ook interactief: bekijk hier welke profielen en aanvullende vakken toegang geven tot welke studie.
- Op deze site Open dagen kalender – Studiekeuze123 vind je van alle HBO-instellingen en universiteiten wanneer de open dagen zijn en bijvoorbeeld hoe je kan chatten met een student. Een aparte tak zijn de zogenaamde University Colleges. Kijk ook eens op de site van deze opleidingen; je vindt ze overal in Nederland.
- Informatie over (het aanvragen van) studiefinanciering vind je op de site van DUO: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/
- Inschrijven voor een opleiding doe je via https://studielink.nl/ (uiterlijk 15 januari numerus fixus-opleidingen, uiterlijk 1 mei overige opleidingen)
- Informatie over numerus fixus-opleidingen vind je hier: https://www.studiekeuze123.nl/numerus-fixus/aanmelden-voor-een-opleiding-met-numerus-fixus
- Heb je een vraag over studeren met ondersteuning of functiebeperking dan kijk je op: https://ecio.nl/ik-studeer-ga-studeren/ en https://www.hogeronderwijstoegankelijk.nl/
- Informatie over studeren in het buitenland vind je op de site van Wilweg: www.wilweg.nl
- Informatie over een tussenjaar vind je op de site https://www.tussenjaarkenniscentrum.nl/
- Wil je meer ontdekken over jezelf bijvoorbeeld in een tussenjaar of naast je baantje of school kijk dan ook eens op de site van het Programma van de maatschappelijke diensttijd. Je gaat dan in een paar uur per week aan de slag als vrijwilliger om door middel van speciale projecten meer te weten te komen over je eigen talenten en wat je leuk vindt om te doen.